cf-architects | Danetre Cottage, Beaconsfield - cf-architects

Danetre Cottage, Beaconsfield

This extension in Beaconsfield, Buckinghamshire was designed to completely remodel the ground floor of the building and to visually upgrade the rear of the house with a contemporary addition.
The ground floor is raised up from the garden and the extension provides a new interface between the house and garden.
The existing house has been extended a number of times over the years and the new extension replaces a poor quality conservatory to provide for a new visual counterpoint to the house.
The external cladding is stained cedar with natural cedar louvres to protect from solar gain to the generous glazing. The large timber framed sliding doors allow natural light to flood into the interior right through to the heart of the house.
The new dining area is a height and half space which uses the level change to differentiate it from the kitchen whilst remaining open plan and is connected by a light weight steel stair.  Large openings from the hallway and living room provide a visual connection through the house to the garden.