The Lodge

  • Project Type: Residential
  • Client: Private
  • Status: In Progress
  • Location: Reigate

This innovative basement extension of a Grade II curtilage listed Victorian lodge house created a large open plan living, kitchen and dining space with striking rooflight openings, a bike workshop and utility room.

Built in 1867, the Lodge has an existing half basement excavation to the rear constructed with brick retaining walls. Using the existing excavation footprint as a basis for the proposed extension, we were able to minimise the amount of new excavation but fulfil the client’s brief to provide a large extension.

Heritage

The visual impact of the extension on the existing Lodge has also been minimised; the extension is hidden below a new external terrace with two large rooflights with brick upstands to bring light into the new living spaces.

Using handmade, pre-weathered bricks in a Flemish bond to match the existing brick, the extension will help to conserve and enhance the existing heritage building and provide a unique contemporary addition.