UoE – Routemaster and containers

  • Project Type: Commercial
  • Client: University of Essex
  • Status: Completed
  • Location: Essex

This creative extension of a detached front-gabled Victorian house is subtly nestled into the street scene.

The project involved a complete refurbishment of the existing house and a large two-storey extension to double the original footprint, replacing a dilapidated garage. The extension has been designed to reflect elements of the existing house in a contemporary composition with brick and zinc detailing and aluminium framed glazing.

This creative extension of a detached front-gabled Victorian house is subtly nestled into the street scene.

The project involved a complete refurbishment of the existing house and a large two-storey extension to double the original footprint, replacing a dilapidated garage. The extension.

Non-traditional construction

We proposed using shipping containers as an economic and efficient way of creating an open plan space in a very short space of time. The containers are to be insulated internally, leaving the steel side profiles exposed. The doors and back panels of the central containers will be replaced with full height glazing providing an abundance of natural daylight into the central dining space.

Our second project was to convert and fit out of a 1960s London Routemaster bus into a commercial kitchen and café. The Routemaster bus gives the University a huge amount of flexibility. The mobile café can be easily re located to other areas of the campus and also driven to various student events to be used as a marketing tool to attract prospective students. On the upper deck we reused many of the existing bus internal fittings including the original seats, mirror and curved cork floor which was re-polished. The seating was rearranged to booth seating to one side with a counter along the other.

Landscape

Both projects are situated within the landscaped wivenhoe park and are located to provide destination points within the park to attract students and staff eastwards to the new ‘sixth square’ with the new student centre and library.